Profesjonalne urządzenie pasteryzujące

Prawie każda gospodyni domowa przygotowuje jakieś przetwory na zimę w domowym zaciszu. Są to przeważnie soki, dżemy, przeciery czy kompoty. Ich przygotowanie zabiera sporo czasu, dlatego warto sobie ułatwić to zadanie.

Jak działają urządzenia do pasteryzacji?

urządzenie do pasteryzacjiŚwieżą żywność, którą kupujemy każdego dnia w sklepach, może zachować swoje pierwotne właściwości jedynie przez krótki czas, ponieważ oddziałują na nią bakterie. Można przedłużyć termin ważności produktów, które najpierw poddaje się obróbce termicznej. Robiąc dżemy z owoców sezonowych, trzeba je po zamknięciu pasteryzować, aby słoiki były szczelnie zamknięte, a żywność była dobrze zabezpieczona przed zepsuciem. Urządzenie do pasteryzacji jest dużym ułatwieniem w wykonywaniu domowych przetworów, ponieważ nie musimy tracić czasu na wyparzanie słoików czy ich gotowanie w kilku garnkach. Pasteryzacja jest techniką polegającą do podgrzewaniu produktów spożywczych do określonej temperatury, w celu zabicia wszelkich drobnoustrojów. Służy ona także zachowaniu wartości odżywczych i smakowych wewnątrz produktu. Z urządzeniem do pasteryzacji zrobimy to błyskawicznie. Wystarczy szczelnie zamknąć w słoikach przetwory i wstawić do urządzenia, w którym znajduje się woda o określonej temperaturze. Urządzenie posiada elektroniczny wyświetlacz i możliwość płynnej regulacji temperatury. Można w nim wekować i konserwować owoce, warzywa i przetwory z nich. Wnętrze garnka jest emaliowane, a uchwyty są izolowane od źródła ciepła, więc można ich dotykać.

Dzięki urządzeniu do pasteryzacji, skrócimy czas wykonywania przetworów na zimę nawet o pięćdziesiąt procent. Wystarczy wstawić do środka słoiki, nastawić czas i temperaturę, a urządzenie zrobi za nas całą pracę. Jego cena zależy od producenta i modelu.