Stosowanie diety bezglutenowej

W obecnym czasie coraz częściej spotykamy produkty bezglutenowe na półkach sklepowych. Niektórym się wydaje, iż jest to jedynie fanaberia osób, które promują zdrowy i sportowy tryb życia. Jak się okazuje coraz więcej osób zapada na nietolerancję glutenu, a nawet rodzi się z celiakią, która prowadzi do wielu poważnych powikłań przy niestosowaniu diety.

Odpowiednia dieta bez glutenu

żywność bezglutenowaPewnie niewielu z nas wie, ale gluten to po prostu białko, które znajduje się w pieczywie oraz innych produktach, gdzie wykorzystuje się pszenicę, owies czy żyto. Niestety, coraz większy odsetek ludzi nie toleruje tego białka. W związku z tym powstała żywność bezglutenowa, która pozwala na normalne funkcjonowanie osobom z celiakią czy nietolerancją. Dzięki specjalnemu pieczywu bezglutenowemu, chlebowi gryczanemu, a także mlecznemu mogą normalnie funkcjonować. Do produktów, które bezpiecznie mogą spożywać takie osoby należą głównie przetwory mleczne jak mleko, masło, kefir czy sery. Są to również owoce, warzywa, ryby i inne mięsa. Nie ma także przeciwwskazań do spożywania czekolady, kakaa czy dżemów. Jeśli chcemy upewnić się, iż dany produkt nie zawiera szkodzących nam składników to będzie on miał na opakowaniu przekreślony kłos pszenicy. To na pewno ułatwi nam wybór produktów do prowadzenia zdrowej i zbilansowanej diety, a przy okazji takiej, która nie wywoła reakcji niepożądanych w naszych ciałach.

Odpowiednie dbanie o swoje zdrowie to również świadomość tego co nam szkodzi i eliminowanie tych składników. Dlatego będąc uczulonym na gluten albo mając celiakię od pierwszych dni życia należy unikać glutenu, aby ograniczyć wszelkie boleści i powikłania. W obecnych czasach coraz prościej jest dbać o dietę pozbawioną tego białka, dlatego możemy być spokojni.